Sarasota Memorial Rehabilitation Pavilion Designed by GS&P Recognized with a SRQ Magazine Building of the Year Award

Pavilion Provides Cutting-Edge Care and Nurturing, Hopeful Atmosphere

November 06, 2017   |   Tampa,  Fla.   |   Awards

Gresham, Smith and Partners is pleased to announce that SRQ Magazine has awarded Sarasota Memorial Hospital’s Rehabilitation Pavilion Silver in the Commercial Buildings category of its Building of the Year Competition. The competition, presented by Sarasota’s premier monthly city magazine, celebrates the new commercial, mixed-use and public buildings, enhancing the skyline along the Gulf Coast. The striking five-story, 74,000-square-foot facility offers state-of-the-art rehabilitation therapies.  

A randomized fenestration system and the eyebrow structure that caps the composition create visual interest via a design vocabulary common to the rest of the larger campus. The rehabilitation pavilion features its own dedicated entrance and parking and connects to the campus’ main hospital on two floors, to support collaboration between interdisciplinary teams.
 
“Congratulations to the design team and our client. This was a collaborative effort to create an exceptional healing environment,” said Orlando Lopez-Isa, AIA, LEEP AP, senior vice president, Gresham, Smith and Partners. “The new facility was an opportunity for staff and the design team to create a fully functional space that was commensurate with the client’s vision. The facility now reflects the level of care the hospital provides, with every aspect of the design meant to aid in patient’s rehabilitation and emotional well-being.” 
 
Special attention was given to daylighting, which creates a calming environment, while the new private inpatient rooms provide comfortable overnight accommodations for family members. Providing a sense of normalcy, patients are encouraged to eat and commune at the restaurant-style dining area. This bright, open space offers a place to socialize or simply enjoy watching TV and playing games. Also offering respite, the corridors feature recessed niches at regular intervals where patients can rest on cushioned benches that serve as destination points during gait training. Each niche features an inspirational quote encouraging them to persevere.
 
The facility houses gyms, an outdoor mobility garden and exceptional real-world simulations, including a mobile-home staircase and entry door and a mock automobile. The mobility garden features various ground coverings, including pavers, ramps and stairs, a mailbox, putting green, and even raised flower beds so that residents can practice their hobbies and return to mobility on various terrains.
 
GS&P’s dedicated Healthcare staff approach each project through the lens of Value-Added Design. Value-Added Design is a dynamic, holistic framework in which teams explore and define what is important to clients with a focus on key performance indicators: patient safety; operational efficiencies; integration of technology; adaptability/resiliency; healthy, sustainable buildings; and human experience through evidence-based design. This approach gives clients the opportunity to assess and prepare for inevitable market shifts. 
 

“Congratulations to the design team and our client. This was a collaborative effort to create an exceptional healing environment. The new facility was an opportunity for staff and the design team to create a fully functional space that was commensurate with the client’s vision. The facility now reflects the level of care the hospital provides, with every aspect of the design meant to aid in patient’s rehabilitation and emotional well-being.”

Orlando Lopez-Isa, AIA, LEEP AP, senior vice president, Gresham, Smith and Partners
Share This Page: