Novant Health’s Presbyterian Medical Center wanted to renovate, right-size private patient rooms and implement system prototypes for its neurology, cardiovascular, medical and surgical inpatient care units. Gresham Smith’s design updates patient units for floors 3-6 across three hospital wings. The new floors were inspired by North Carolina’s geography to create a quiet, comfortable, peaceful and modern healing environment.

158k

square feet

204

patient beds renovated

4

floors and 3 hospital wings

Taking it Down to the Studs

Taking it Down to the Studs

Because we had to work within the existing footprint of the building, it required a complete overhaul and extensive demolition to upgrade infrastructure as well as right-size patient rooms and support spaces. While we gutted the floors, working within the existing footprint of the building still presented challenges. However, ultimately our design creates efficient, upscale rooms, a layout that optimizes patient flow and materials, and increases visibility for nurses.
Naturally Inspired

Naturally Inspired

Sense of place and biophilic design, which considers the human affiliation towards the natural world, drove the interior palette. The team took cues from North Carolina’s geography to incorporate nature as well as enhance intuitive wayfinding. Each floor has a theme with a slightly different, but complementary color palette. Natural imagery was used to create modern super-graphic installed at elevator banks and other key areas to orient, as well as inspire, occupants.
Creating a Staff Experience that Drives Quality Care

Creating a Staff Experience that Drives Quality Care

The renovation presented an opportunity to refresh the staff lounge and lockers and provide areas of respite. Support spaces were designed for access and efficiency, with more storage for supplies, equipment and telecommunications equipment located closer to nursing stations. We also provided capabilities and infrastructure for advanced integrated technology within the patient rooms, including provisions for smartboards on footwalls in the future. The area above the ceilings is used for utilities and doesn’t allow for recessed lighting, so we used indirect, wall-mounted lighting along the corridors to create a bright and open space.
Safety Considerations

Safety Considerations

Standardization was a key goal; with systems and materials more easily maintained caregivers and staff stay focused on what matters…the patients. Toilet rooms were designed to help prevent falls and accommodate bariatric patients. Patient lifts were installed in several rooms to safeguard patients and staff.
A Modern Facility for Excellent Care

A Modern Facility for Excellent Care

Novant Health Presbyterian Medical Center needed to upgrade infrastructure in the oldest portions of the hospital and modernize facilities. By completely reimagining the space and developing prototypical inpatient care units, our solution improves the human experience and operational efficiencies.

Gallery