Prince William Medical Center had proudly served the Manassas community since 1964. Over the decades, however, disjointed renovations and additions had left the facility with a host of issues affecting both its day-to-day operations and its public image. After taking ownership of the medical campus in 2009, Novant Health quickly realized that facility improvements were needed in order to support their staff and visitors, and perhaps most importantly, to enhance the patient experience.

Following an internal review of issues and challenges, Gresham Smith was selected by the client to assist with the creation and implementation of a master plan to correct problems carried over from the past. Phase 4 of the master plan afforded us the perfect opportunity to a deliver a design solution for Novant Health UVA Health Prince William Medical Center that paired much-needed circulation improvements with a sleek and unified new facade.

Client

Novant Health UVA Health System

Location

Manassas, VA

Project Type

Healthcare

Accolades

Showcase, 2019 Merit Award, AIA Richmond

17.2k

square feet

2

story lobby

1

new concourse

Cohesive & Modern

Cohesive & Modern

Creating a welcoming first impression for patients and visitors entering the campus, the new facade reflects Novant Health’s commitment to the Prince William community and the quality of healthcare provided within. Our design unites various structural elements built over five decades to create a cohesive, modern look.
A Peek Inside

A Peek Inside

The new facade creates a two-story lobby area, replete with terrazzo flooring, that houses the facility’s new, appropriately sized registration area. Comfortable and intimate seating offer an enhanced patient and visitor experience, while ample natural light improves the look and feel of the space. The renovation also provided direct access to existing public visitor elevators, aiding in wayfinding.

Hospital Gets a New Spine

Hospital Gets a New Spine

Previously, public and clinical circulations were entangled, forcing visitors and patients to navigate a maze of corridors in order to get from the main entrance to the patient floors. The new concourse creates a public thoroughfare along the front of the existing structure by connecting the new main entrance and the Women & Children’s Center entrance. This new circulation spine separates public circulation from patients and staff, providing much-needed efficiency, and allowing patients to maintain their privacy and dignity.
Making Wayfinding Innate

Making Wayfinding Innate

The new facade and connector organizes the space, enhancing efficiencies. Our architectural and interior design create intuitive wayfinding for visitors by highlighting key paths of travel along the concourse through the use of accent wall tile. Along with the new facade/two-story lobby and connector, we designed new public restrooms, a conference room, and an interfaith room of reflection that offers visitors, patients and staff of all faiths a place of quiet refuge for prayer or meditation.
Complementing a Counterpart

Complementing a Counterpart

Creating a contemporary new face for Novant Health UVA Health Prince William Medical Center while significantly improving the wayfinding experience, our design solutions allow the hospital to stand on par with the client’s other Northern Virginia acute-care facility—Novant Health Haymarket Medical Center—also designed by Gresham Smith as part of the phased master plan.

Gallery

Project Contact

Our team designs with genuine care for ingenious solutions.

Design with us.

David L. King, AIA, NCARB
David L. King, AIA, NCARB
Regional Vice President