With a 90-year legacy of serving St. Petersburg, Florida, St. Anthony’s Hospital is a cornerstone of the community. In the first and second phases of BayCare’s master planned improvements at St. Anthony’s Hospital, Gresham Smith designed a new 90-bed patient tower, hyperbaric unit, main entry and lobby, relocated the endoscopy suite doubling the departments size, moved the dining room, kitchen and servery, added three operating rooms, and built a brand-new Pharmacy. In addition, an expanded inpatient dialysis suite, new educational classrooms and a new electrical plant, are also improving patient-centered care and the family experience.

To meet the needs of the growing St. Petersburg community for years to come, the hospital also includes added features for climate resiliency, safety, and flexibility. In the end, Gresham Smith touched so many departments throughout the span of this project, that we left no stone unturned when it came to revitalizing the site.

Client

BayCare Health System

Location

St. Petersburg, FL

Project Type

Healthcare

208k

square foot patient tower

90

additional patient rooms

3

stage master plan

Creating A Good First Impression

Creating A Good First Impression

Greeted by a warm-colored terrazzo and sunlight, the northern-facing site plan capitalizes on the view of the surroundings to create a welcoming experience the moment visitors enter the renovated and expanded main lobby. And, by relocating the dining, servery and kitchen from the ground floor to the first floor, we increased accessibility and convenience for patients and their family members. With the complete reconfiguration of St. Anthony’s layout, the basement floor is now solely dedicated to “back of house” functions, no longer requiring patients and guest to navigate the area which is intended for the movement of clean and soiled materials.
It's All About the Scenery

It's All About the Scenery

Taking cues from the surrounding coastal community, our interior palette was inspired by water, sand and sky and features calming neutrals with pops of blue and green. We used large expanses of windows to maximize views of nature and daylight in rooms and corridors and created a variety of gathering spaces for visiting with family members or taking a break from work. We also focused our attention on how the space could support wellness and made numerous improvements, such as reducing glare on work surfaces.
A Private Patient Experience

A Private Patient Experience

The new four-story, 143,000-square-foot patient tower features 90 private patient rooms, expanding St. Anthony’s capacity to 448 beds. With a dedicated focus on embracing the natural sunlight, every patient room has a window that stretches almost the entire length of the wall, and there are large floor to ceiling windows in the corridors.

Separate public and staff elevators help keep noise levels low and make the tower more patient friendly. In addition, benches were installed in the hallways to give patients, caregivers, and other guests the opportunity to enjoy a separate space.

Resiliency is Key

Resiliency is Key

The hospital’s previous central utility plant was located in the basement and prone to flooding. To reduce the impact of future flooding, which is bound to happen because of the worsening climate, we relocated the central utility plant to a higher elevation and doubled the size to accommodate future growth and expansion.
Jam Packed with Safety Features

Jam Packed with Safety Features

Our design team prioritized patient safety throughout all the new and renovated spaces in the hospital. We selected flooring materials specifically designed to reduce slips and falls, installed easily cleanable surfaces to reduce infection risks, and decreased the number of steps that must be taken to get from the bed to the bathroom. New circulation routes also limit the distance patients must travel between rooms and services, making it easier for them to be transported.

In the individual patient rooms themselves, a unique wall design and strategic placement of the medical gases allow these items to be hidden away and out of sight. The patient room layout provides a dedicated staff area separated from the family area.

Gallery

Project Contact

Our team is committed to improving the places we call home.

Bring genuine ingenuity to your community.

Christina Wilson AIA, EDAC, LEED AP
Christina Wilson AIA, EDAC, LEED AP
Senior Architect