I-40 at Robertson Road

Location
Nashville, TN, United States of America
Client
Tennessee Department of Transportation
Market/Expertise
Services

The existing I-40 at Robertson Road Interchange was experiencing significant congestion and operational delays affecting both local and commuter traffic. The location of the interchange in a dense urban area with both residential and commercial land use required an innovative solution to maintain traffic, improve traffic flow and minimize impact to the surrounding areas.

TDOT contracted with GS&P to provide survey, design and construction engineering and inspection services for the modification of the existing interchange. The project incorporated several innovative elements such as low-flight survey to eliminate lane closures and cost-saving value engineering. A directional interchange configuration was selected  to address not only the traffic needs but also the social, economical and environmental elements of the project. Additionally, this was the first TDOT project of this kind to utilize a consultant for CEI services. GS&P, working with TDOT and neighborhood residents, sought to minimize negative impacts to the surrounding project area by adding aesthetic design elements and incorporating the use of low-maintenance construction materials. We further facilitated public support for the project by creating a complex and detailed traffic control plan that maintained existing mainline traffic lanes on I-40 during the duration of construction.

The project incorporates improvements for both the local and interstate transportation network, while meeting the needs of the surrounding community and minimizing impact to the environment. Upon completion, these benefits were realized in numerous ways. Local traffic is now separated from Briley Parkway northbound, decreasing congestion on White Bridge Road. The design for the interchange eliminated several heavy weaving movements, increasing safety and level of service for the traveling public. New noise barriers and aesthetically pleasing wall finishes shield interchange traffic from the surrounding neighborhood. A new pedestrian-friendly bridge structure connects residential and commercial areas.

Overall, the final project met all considerations throughout planning, design and construction. The result is a fully functional interchange that meets the needs of commuter and local traffic while addressing the necessary social and environmental aspects.

Share This Page: