With an average patient stay of 23 days, Brooks Rehabilitation sought to have an Inpatient Rehabilitation Facility at their Bartram campus that would not only function as a home away from home for high-acuity patients, but also utilized both the built and natural environment to support wellness and healing. Designed to support those who have experienced a stroke, non-traumatic spinal cord injury, brain injury, or a severe orthopedic condition, Gresham Smith created a flexible, adaptable facility that provides holistic care for patients.

Client

Brooks Rehabilitation

Location

Jacksonville, FL

Project Type

Healthcare

76K

square feet

60

beds

3

stories

The Spaces for Success

The Spaces for Success

The inpatient rehabilitation facility features eight negative air pressure rooms, an outdoor therapy garden, two gyms, a four-bay dialysis suite, pharmacy with chemotherapy compounding facilities, bariatric patient rooms and a balcony or garden on every floor. Topping it all off is an intuitive interior design that provides distinct separation between active therapy and rest areas, a smart floor plan that improves patient safety, room for further expansion and the latest state-of-the-art technology.
Separation Has Its Benefits

Separation Has Its Benefits

Since the day of a rehabilitation patient is split into two phases—active therapy and recovery—it was important that the facility’s interior design establish the different areas and their uses. In the active therapy spaces, such as the gym and dayroom, a vibrant and stimulating color scheme, graphics and messaging are used as visual cues to enhance the feeling of movement and energy.  In the patient rooms, inspiration was taken from naturalist William Bartram and his artwork, which uses a neutral color palette and imagery of the natural world, to invoke a calm and peaceful state of mind.
Taking Advantage of the Outdoors

Taking Advantage of the Outdoors

The site includes a therapy garden with a variety of terrains – concrete, grass, wood, stone, decking and turf – that not only promote healing and recovery by preparing patients for the environments they’ll face in their day-to-day life, but also offer fresh air and daylight. In addition, the top two floors each have their own balcony so patients can re-immerse themselves with the sounds of everyday noise.
The Great Reconfiguration

The Great Reconfiguration

The original plan for the rehabilitation facility called for a single story, but our team quickly realized we needed to go vertical to accommodate all the necessary spaces. The finalized design includes three stories: the first floor is dedicated to administrative space, the pharmacy, the dining area and those “back of house” services such as electrical, mechanical and storage, while the second and third floors are solely patient care spaces.

By going vertical, we shortened up the distance between therapy areas, making it easier and safer for staff to transport patients between their various sessions. In addition, the new floorplan allowed for a patient room layout that enables the nurses to see directly inside, enabling safer and more proactive personal care.

Comfort in Technology

Comfort in Technology

Although natural sunlight is a key component to wellness and recovery, it can often drive-up energy costs and cause patient discomfort. In the therapy gyms on the west side of the building, self-shading glass that runs on a building automation system was installed to help reduce solar heat gain from the afternoon sun. Taking lessons learned during the COVID-19 pandemic, we also included eight negative air pressure rooms that can be adapted to serve as isolation chambers and control contagious diseases.
Putting One Foot in Front of the Other

Putting One Foot in Front of the Other

For patients learning to walk, a gait corridor with a ceiling track was installed. The extra-wide space, coupled with a harness to assistant the patient in standing upright, empowers patients to go at their own pace and reduces some of the physical burden on the staff.
A True Home Away From Home

A True Home Away From Home

Equipped with the latest technology and designed to support patients on their healing journey, Brooks Rehabilitation’s newest Inpatient Rehabalitation Facility capitalizes on the natural environment to provide a true home away from home filled with hope.

Gallery

Project Contact

Our team is committed to improving the places we call home.

Bring genuine ingenuity to your community.

Beth Hiltonen, IIDA, NCIDQ, LEED AP
Beth Hiltonen, IIDA, NCIDQ, LEED AP
Senior Interior Designer