Located on Michigan’s Upper Peninsula in one of America’s snowiest cities, Marquette General Hospital’s aging facility was no longer equipped to serve one of the UP’s largest communities. When Duke LifePoint Healthcare purchased the hospital they called on Gresham Smith to design a new facility that would advance both the physical and economic health of the city. By generating a site plan that considers hospital function and the surrounding urban fabric and implementing design and construction methods optimized for the location, weather and budget, our 229-bed hospital and clinical services building looks to the future while honoring the Marquette community’s historic past.

Client

Duke LifePoint Healthcare

Location

Marquette, MI

Project Type

Healthcare

Accolades

Showcase

565k

square-foot campus

229

beds

8

stories

A Historic Site

A Historic Site

After assessing several sites, our team recommended locating the new hospital at the centermost point in downtown Marquette—an old trainyard next to the central business district. The brownfield site posed a challenge, but its central location and valuable history made it impossible to pass up. Nestled among historic one- and two-story brick buildings home to small restaurants and businesses, the patient tower is oriented towards the city’s iconic Lower Harbor Ore Dock, paying homage to the city’s identity as a mining town while also offering views of the surrounding wilderness and Great Lakes.
Keeping it in Context

Keeping it in Context

The town of Marquette receives an average of 150 inches of snow each year, making it one of the snowiest cities in the continental United States. With a goal of integrating the new building into the natural environment, our team created a design that draws from the color palette of the region. The pattern of glass and white concrete on the hospital’s exterior echoes the repetition and color of a stand of birch trees, the building’s form channels the gentle waves and reflections on nearby Lake Superior and the hospital’s bricks contain reflective flakes of iron ore. The modern materials, married with local rhythms, successfully balance Duke LifePoint’s desire for a facility that exudes technological sophistication with the region’s organic beauty.
Responding to the Climate

Responding to the Climate

The building’s form is strategically designed to maximize views, energy consumption and operational efficiencies. The hospital’s major departments are oriented east to west to protect patient rooms from the setting sun’s glare, and additional glazing on the south side of the building takes advantage of southern sunlight. The building is rotated to better address the prevailing winter winds and prevent snow drifts in high-traffic areas. The clinical services building is positioned west of the main entrance to create a sunny and protected outdoor pocket, while offset patient tower wings create breathtaking views of Lake Superior, downtown and the Ore Dock. Last but certainly not least, we partnered with the Michigan Audubon Society to reduce the glass’ reflectiveness and incorporate fritting to deter migratory birds.
Going with the Flow

Going with the Flow

The hospital’s two-story main concourse connects visitors to the hospital’s major functions and is bookended by two entrances—the ceremonial front door and the very necessary parking garage entrance that protects guests from the harsh winter weather. Patients and visitors can access each clinic from the main lobby, while physicians have back-of-house access to each space.
Duke LifePoint Meets Local Identity

Duke LifePoint Meets Local Identity

Because of LifePoint’s partnership with Duke Medical Center, our client had a strong desire to incorporate aspects from Duke University’s medical campus into the hospital’s design. The final space provides brand continuity for Duke LifePoint, while also using regional materials, such as stone and wood, to showcase the character of Marquette.
Outfitted for the Future

Outfitted for the Future

The project team kept future growth in mind when designing the new facility, providing shell space for future expansion and integrating operational efficiencies.  Testing and exam rooms are sized to operate as overflow rooms for the adjacent emergency department, and surgery preparation and recovery spaces flex to meet shifting demands in the nearby PACU. Additionally, the women’s services department is located on the same floor as the surgical department, keeping care providers close for labor and delivery.

Testimonials

“Through the process of designing a brand new facility, we thoroughly evaluated the hospital’s care delivery methods and overall operations to see where we could create greater efficiencies. Gresham Smith partnered with us to create a beautiful facility that our employees are not only proud to work in, but it will also help ensure that we are better able to meet the healthcare needs of the community for generations to come.”

Victor Giovanetti, FACHE, Executive Vice President, Hospital Operations at LifePoint Health

Gallery

Project Contact

Our team is committed to improving the places we call home.

Bring genuine ingenuity to your community.

Gregory A. Gore AIA, NCARB
Gregory A. Gore AIA, NCARB
Senior Architect, Principal